MY PHOTOS, FÉNYKÉP FELVÉTELEIM

PHOTOS: Hungarian events, and other shots
FOTÓK: Magyar Események, és más felvételek:

Most of my pictures are displayed on http://Webshots.Com and you will find my Pictures and/or Albums by searching under : Leslie_Eloed

Legtöbb képem megtalálható a Http://Webshots.Com címen. Albumjaim és/vagy Képeim a keresőben Leslie_Eloed keresőszóra találhatóak.

=========================================

3.15.2007

A szabadság újrateremtése


A kolozsvári magyarok március 15-i ünnepén a fõtéri Szent Mihály templomban mondott beszédet András Imre, a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei régióelnöke. A beszédet alább közöljük.

Az ünneplõket köszöntötte Ft. Dr. Czirják Árpád pápai prelátus, az MVSZ Védnöki Testületének tagja, Ft. Dr. Papp Géza református püspök, Ft. Dr. Szabó Árpád unitárius püspök, Nt. Orbán László evangélikus lelkész, Szentpétery István konzul és Dr. László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke.

A szabadság újrateremtése

Szent Mihály Egyházának hívására minden esztendõben ezen a napon összegyûl Kolozsvár magyarsága a fõtéri templomban azért, hogy ünneppel tisztelje a márciusi ifjak, a 48-as szabadságharcosok áldozatát, emlékét, és azért, hogy minden esztendõben Isten segedelmével újrateremtsük a szabadságot.

Azt a szabadságot, amely Isten ajándéka, amelyért a márciusi ifjak sokasága, a magyar honvédek és a hozzájuk csatlakozó szabadságszeretõ népek kiváló fiai életüket is adták.

Azt a szabadságot, amelyet mindennapi munkánk idején, a családjainkkal való törõdés idején, gyermekeink nevelése idején, tehát nemzetünk és Istenünk egyszerû, igaz szolgálatának idején minduntalan megpróbálnak elvenni, elrabolni tõlünk mindenféle földi hatalmak vagy azok hitvány kiszolgálói.

Ebben a templomban helye és példája van az újrateremtésnek, hiszen 1944 tavaszán boldog emlékû Márton Áron püspökünk a háború borzalmai közepette állította itt helyre a keresztény magyar erkölcs rendjét, amikor nyilvánosan és a fennálló törvényes rendelkezésekkel szemben szólt egyes közéleti vezetõk és a zsidók üldözése ellen, felelõssé téve az akkori miniszterelnököt és lemondásra intve az akkori belügyminisztert.

A szabadság újrateremtése a mai ünnepen azt jelenti, hogy megnézzük, élünk-e mi, a márciusi ifjak és nagy elõdeink méltatlan utódai ezzel az isteni ajándékkal, amit szabadságnak nevezünk.

A szabadság újrateremtése a mai ünnepünkön azt jelenti, hogy megtanítjuk gyermekeinknek, ne engedjék megalázkodni szüleiket lelkiismereti és politikai szabadságuk korlátozásáért cserébe felajánlott oktatási-nevelési támogatásért. Közéleti vezetõinket pedig arra intjük, hogy ne folyamodjanak ilyen eszközökhöz, mert azzal megvetésünket váltják ki. Gyermekeinknek tudniuk kell, hogy aki a szabadság isteni ajándékát megõrzi, azt Isten bõségesen kárpótolja.

A szabadság újrateremtése ma azt jelenti, hogy egyházi vezetõinket, akik ennek a mai ünnepnek a rendjét számunkra helyreállították, és évrõl-évre tartják, példaként állítjuk csonkaországi szolgatársaik elé: vállaljanak ilyen közösséget õk is híveikkel

A Magyarok Világszövetsége több mint 50 országban élõ tagjai, szervezetei és tisztségviselõi nevében adom át a kolozsvári ünneplõ magyaroknak Patrubány Miklós elnök üdvözletét.

Ma Szent Mihály templomában lélekben velünk vannak azok a magyar közösségek, akik a világ különbözõ országaiban ugyanígy összegyûlnek templomaikban ünnepelni, valamennyien magyar szóval és márciusi magyar lélekkel.

Ausztráliától Norvégiáig, Dél-Afrikától Kanadáig, vagy Venezuelától Japánig, ma sok-sok helyen felhangzik az ünnepi magyar szó, a világot átfogja az ünneplõ magyar nyelv. Ennek a csodálatos örökségünknek, a magyar nyelvnek szabadságteremtõ erejét példázva idézzük unitárius testvérünk,Vajda Gyula bizonyságát, aki a református Kõrösi Csoma Sándor útját követve eljutott annak céljához, és aki bizonyítja: 1990-ben a pekingi Mennyei Béke terén a kínai diákok Petõfi Sándor Szabadság szerelem címû versével az ajkukon szálltak szembe a zsarnokság tankjaival.

Ilyen teremtõ erõ birtokosaiként legyen szép az ünnepünk, és ilyen hittel éljük meg mindennapjainkban a szabadságot.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

A Kolozsvári Rádió magyar adása délután beszámolt az ünnepségrõl. A köszöntõ beszédekbõl sorra hangfelvételeket idézett, kivéve az MVSZ régióelnökének beszédét, sõt, meg sem említve András Imre nevét.

A Duna Televízió kolozsvári tudósításában még a Magyarok Világszövetsége neve sem hangzott el.

Budapest, 2007. március 15.

MVSZ Sajtószolgálat

(2380/070315)

Tájékoztató hírleveleink küldését bármely címrõl a feladónak küldött "Lemondás" tárgyú üres levéllel lehet leállítatni, illetve a levélben megjelölt idõtartamra felfüggesztetni.

Ha van rá lehetõsége, küldje tovább hírleveleinket barátai, rokonai, ismerõsei e-mail címére. Ezzel is segíti a Magyarok Világszövetsége munkáját.

MVSZ Sajtószolgálat