MY PHOTOS, FÉNYKÉP FELVÉTELEIM

PHOTOS: Hungarian events, and other shots
FOTÓK: Magyar Események, és más felvételek:

Most of my pictures are displayed on http://Webshots.Com and you will find my Pictures and/or Albums by searching under : Leslie_Eloed

Legtöbb képem megtalálható a Http://Webshots.Com címen. Albumjaim és/vagy Képeim a keresőben Leslie_Eloed keresőszóra találhatóak.

=========================================

6.05.2007

Válságos helyzetben az Ó-Pusztaszeri Emlékpark.



Válságos helyzetben az Ó-Pusztaszeri Emlékpark.

Az alábbi cikket a Los Angeles-i Amerikai Magyar Hírlap Vol. 19, Issue 23. számából vettem át.

„Válságos helyzetbe került a látogatószám csökkenése miatt az Ó-Pusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Horváth Gábor, a park igazgatója az emlékhelyet működtető közhasznú társaság taggyűlésén elmondta: évek óta folyamatosan csökken a látogatók száma, tavaly már csak 200 ezer ember kereste fel a parkot.

Az igazgató hozzátette: a normatív állami támogatás nélkül működő intézmény bevételeinek 80 százaléka a jegyértékesítésből származik, ezért a látogatószám csökkenése a működőképességet veszélyezteti. Horváth Gábor szólt arról is, hogy a Feszty-körkép épülete is felújításra szorul, a tetőzet nagyon rossz állapotban van, és egy nagyobb vihar bármikor megrongálhatja azt.

A park vezetője hangsúlyozta: a felújítás 200 millió forintba kerülne, és meg kellene oldani az épület szigetelését, valamint akadálymentesítését is, az ehhez szükséges forrásokat azonban az emlékpark nem tudja önmaga előteremteni.

A 37 éve létesített emlékhely közhasznú társaságként működik, többségi -- csaknem 80 százalékos -- tulajdonosa a Csongrád Megyei Önkormányzat. A kisebbségi tulajdonosok között a többi között vannak a szegedi és az ópusztaszeri önkormányzat, valamint a környezetvédelmi és az oktatási tárca is.

A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői Ó Pusztaszeren osztották ki a törzsi szálláshelyeket, azaz itt volt az első országgyűlés. Ennek tiszteletére és emlékére épült fel az emlékpark.

Olyan múzeum együttes épült, amely régészeti, történeti művelődéstörténeti , képzőművészeti, természettudományos és néprajzi gyűjteményeit, kiállításait élményt adó programokkal , szórakozást szolgáló rendezvényekkel is kiegészíti.

Állandó kiállítások: Feszty Árpád: „A magyarok bejövetele, Promenád 1896”, Szer monostora és kora, Romkert, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Az erdő és a ember, Világmagyarság hajléka.”

Hogyan lehet megközelíteni:

Vonattal a Kiskunfélegyházai állomás után Kisteleknél kell leszállni. Kistelekről busz megy ki Ó Pusztaszerre. Az út megjárható egy nap alatt ott alvás nélkül. Az utolsó busz vissza Kistelekre délután megy. Ezt elmulasztva a vonatcsatlakozás is kétségessé válhat.

Élmény:

Amerikából két fiatal Amerikai születésű rokonomat vittem el a parkba. Nagy élmény volt, és kiváló alkalom történelmi ízelítőt adni. Ne hagyjuk elveszni...

Válság:

Nagy veszteség lenne, ha a parkot be kellene zárni. Nemzettörténeti szempontokat azt hiszem szükségtelen részleteznem. Feltételezem a világ magyarsága adományokkal sokban tudna segíteni, ha a Közhasznú Társaság vezetőségével felvennék a kapcsolatot.

Aki még nem járt ott:

Több mint 270 képem megtekinthető a Web-Albumomban a következő címen:

http://picasaweb.google.com/leloed A megjelenő központi képre kattintva...

Honlapjaim:

http://www.arpad.com/

http://www.arpad1.com/

Elérhetőségem

Eloedl@Charter.Net

BLOG Oldalam

http://Arpad1.Blogspot.Com/

No comments: