MY PHOTOS, FÉNYKÉP FELVÉTELEIM

PHOTOS: Hungarian events, and other shots
FOTÓK: Magyar Események, és más felvételek:

Most of my pictures are displayed on http://Webshots.Com and you will find my Pictures and/or Albums by searching under : Leslie_Eloed

Legtöbb képem megtalálható a Http://Webshots.Com címen. Albumjaim és/vagy Képeim a keresőben Leslie_Eloed keresőszóra találhatóak.

=========================================

8.18.2009

AMERIKAI MAGYAR NAPOK


Bokor Balázs nagykövet,

a Magyar Köztársaság Los Angeles-i Főkonzulának

2009. augusztus 18-i sajtótájékoztatója

Ilyen még nem volt! -- Amerika egész nyugati partja Magyarországot ünnepli.

2009. augusztus 19. Magyarország-nap az Egyesült Államok számos államában.

A páneurópai piknik az osztrákMagyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, fontos előzménye az Európát, a Magyar-osztrák határon kettéosztó vasfüggöny végleges lebontásának, a határ megnyitásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének. Kohl német kancellár ezt a következőképpen fogalmazta meg: „A berlini falból Magyarország verte ki az első követ."

A két ország (Ausztria és Magyarország) beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya és Sopronkőhida között három órányi időtartamra. Ugyanazon a helytől 4 kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák és Magyar külügyminiszterek közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelő berendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett. A páneurópai pikniken több száz NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópai piknikre. A Magyar határőrség az érvényben levő lőparancs ellenére sem avatkozott közbe.

A páneurópai piknik 20. évfordulóját ünnepeljük. A vasfüggöny lebontásával, a páneurópai piknikkel és az osztrák-Magyar határ megnyitásával 1989-ben megtörtént a csoda, Európa újraegyesítése megkezdődött. A térség országaiban sorban végbement a rendszerváltás, új, szabad és demokratikus rend jött létre, később szétbomlott a Szovjetunió, véget ért a hidegháborús időszak. Magyarország – más országokkal együtt – a NATO, majd AZ EU tagja lett, az USA szoros szövetségese. 1989 olyan év volt, amely megváltoztatta Európa térképét, majd pedig a világot.

Az évforduló kapcsán egyedülálló eseményekre került sor az Egyesült Államok számos, nyugati államában. A sajtóból már ismertté vált, hogy a határzár lebontása megkezdésének napját, május 2-át, a Los Angeles-i Főkonzulátus kezdeményezésére Wyoming, Montana, Dél-Dakota, Kansas és Alaszka államok már Magyarország-nappá nyilvánították. Most pedig augusztus 19-én a sor! Washington, Arizona, Új-Mexikó, Kalifornia, Nevada, Colorado, Texas, Utah és Oregon államok, valamint az USA legnagyobb megyéje, a 10 milliós Los Angeles Megye hirdette ki ünnepélyes proklamációban, hogy 2009. Augusztus 19-ét Magyarország-napként ünneplik.

Ezek a proklamációk azt szimbolizálják, hogy az Egyesült Államokban elismeréssel tekintenek Magyarország 1989-ben tett fenti lépéseire és úgy ítélik meg, hogy az akkori Magyar szerep meghatározó volt a korszakváltó időszakban. Mindez a jövőt tekintve is ösztönzésként jelentkezik. A felsorolt amerikai államok proklamációit a Magyar-amerikai kapcsolatok szempontjából fontos és baráti gesztusnak tartjuk.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója – a hivatalos dokumentumban – hangsúlyozza: „Ezen a napon, húsz évvel ezelőtt történelmet csináltak, amikor a Vasfüggöny lebontását követően több száz kelet-német állampolgár özönlött ki Magyarországról Ausztriába a demokráciát igenelve. Ez egy igen nagy jelentőségű esemény volt, amely felgyorsította a Fal lebontását és fordulópontot jelentett a hidegháborúban. Két évtizeddel később, ma ezt az eseményt ünnepeljük és nagyra értékeljük azt a hatást, amelyet Magyarország gyakorolt vele az egész világra. Ma, megköszönöm Kalifornia Magyar-amerikai polgárainak azt, hogy gazdag kultúrájukat és hagyományaikat megosztották államunkkal. Külön elismerés illeti Magyarország főkonzulját, Bokor Balázs urat, akinek diplomáciája és szolgálata nagy hatást gyakorolt Kalifonia változatos képére."

Rick Perry, Texas kormányzója aláhúzza: „ A Vasfüggöny vízözönként jelentkező fizikai és jelképes lebontásával, Magyarország nyitása alapvetően siettette a hidegháború befejezését és mindazoknak a felszabadítását, akik oly sokáig szenvedtek a kommunista hatalom igája alatt." Perry Magyarországot is ma az Egyesült Államok „legközelebbi és legbecsesebb szövetségesei és kereskedelmi partnerei" közé sorolja.

Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzójának proklamációja szerint: „a Magyar kormány döntése a határnyitással kapcsolatban dominó-hatást ért el – néhány héttel később leomlott a berlini fal, Prágában kirobbant a Bársonyos Forradalom, Románia népe véres forradalmában megdöntötte a kegyetlen diktátort és egy évvel később a Szovjetunió is megszűnt létezni."

Christine Gregoire, Washington Állam kormányzója proklamációjában kiemeli, hogy „ a volt szovjet blokk országai végre demokratikus útra léphettek, és Magyarország, Lengyelország és Csehország tíz évvel később méltán lett a NATO tagja és az Egyesült Államok szoros szövetségese, majd pedig az Európai Unió büszke része".

Theodore Kulongoski, Oregon Állam kormányzója arra hívja fel a figyelmet, hogy „1989-nek köszönhetően az egységes és szabad Európa álma megvalósult, ezért hívjuk 1989-et az évnek, amely megváltoztatta Európát, majd pedig az egész világot".

Janice K. Brewer, Arizona kormányzója proklamációjában sorra elismeri a Magyar történelem általa kiválasztott néhány fontos eseményét, így a keresztény állam megalakítását, az ottomán expanzióval szembeni fellépését, az 1956-OS forradalom jelentőségét, az 1968-as gazdasági reformtörekvéseket, az 1989-es eseményeket, a rendszerváltást, a NATO-, majd pedig az EU-csatlakozást.

Bill Ritter, Colorado kormányzója proklamációjában aláhúzza, hogy „ a Magyar kormány döntése az osztrák határ mentén a vasfüggöny lebontására az első komoly nyitás volt a demokrácia Európája és a diktatórikus Európa közötti történelmi megosztottságban".

Gary R. Herbert, Utah kormányzója múlt heti, hivatalba történt beiktatását követően első hivatalos proklamációként írta alá augusztus 19-e Magyarország Nap-pá nyilvánítását Utahban. Jim Gibbons, Nevada kormányzója szintén részletes elismerő szavakkal illette a nevadai proklamációban Magyarország 1989-es lépéseit.

Don Knabe, Los Angeles Megye vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a vasfüggöny lebontásával, a magyar-osztrák határ megnyitásával, a kelet-német állampolgárok Ausztrián keresztüli kiengedésével olyan egyedülállóan fontos cselekedetet hajtott végre, amely meghatározta Közép-Kelet-Európa további sorsát.

A Magyarország Nap alkalmából Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul részt vett és beszédet mondott a Los Angeles Megye vezető testületének ünnepi ülésén, amelyet a hivatalos Los Angeles-i televíziós csatorna teljes egészében közvetített. Augusztus 20-án pedig a Kalifornia-i Szenátus Magyarország-napot ünneplő ülésén vesz részt Sacramentóban, Kalifornia Állam fővárosában, ahol a Kapitóliumban ünnepi beszédet mond.


No comments: